Hva er matjungelen og hvordan jobber vi med det?
Med Matjungelen følger en verktøykasse for personalet, aktivitetsopplegg for barna og oppskrifter til bruk i barnehagen. Innholdet er i tråd med Helsedirektoratets kostråd og forankret i Rammeplan for barnehagen og Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehagen. Barna får mulighet til å være kreative på kjøkkenet, utforske nye råvarer, bli kjent med nye smaker og lære mer om et næringsrikt og bærekraftig kosthold. De ansatte i barnehagen planlegger og setter i gang aktivitetene i Matjungelen, sammen med barna. Aktivitetene er lekpreget og fleksible, og dekker områder som matkultur, måltidsglede, matmot, naturens ressurser og matlaging.
Kokkegrupper og smaksprøver
Vi er allerede et godt stykke inn i høsten og opplegget med Matjungelen. Avdelingene har hver sine dager de lager mat, hvor barna etter tur får delta i kokkegrupper. Vi har laget egne menyer og oppskriftshefter som vi bruker i forbindelse med dette. Vi har så langt hatt veldig positive erfaringer med matlaging i barnehagen, og det er ingen tvil om at det er stor stas for barna å få delta i prosessen med å lage sin egen mat.
Å bli kjent med nye smaker og matvarer er også en viktig del av prosessen. Vi introduserer nye råvarer og har "smaksprøver" ukentlig. Å utvide sitt reportoar av nye råvarer og smaker er en sentral del av arbeidet med mat i barnehagen.
I tillegg til at barna får være med på å tilberede maten, har vi fokus på at de skal få ta del i alle deler av prosessen. Fra forberedelser med å rengjøre benker, dekke på bord og servere - Til å rydde vekk når man er ferdig og sortere avfallet sitt.
Følg gjerne med på barnehagens Instagramkonto: NedreBleikerBarnehus - Der kan du få et lite innblikk i hvordan vi jobber og hva vi lager.
Vil du vite mer om Matjungelen? Besøk nettsiden deres her